Monday, December 6, 2010

DoA AkHiR dan AwaL TaHuN....

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 1432 HIJRAH. Semoga dengan tahun baru yang bakal menjelang tiba esok memberikan kebaikan dan keberkatan dalam hidup kita yang tidak terhingga pada masa akan datang. Perbanyakkan amal ibadat dan bersedekah. Lakukan kebaikan seikhlas hati. Jangan ada niat yang lain selain keikhlasan terhadap sesuatu yang kita lakukan. Lakukan kerana Allah SWT bukan kerana manusia atau makhluk yang lain selain-Nya. Keazaman yang ditanam janganlah dibiarkan berlalu begitu sahaja. Tekadkan azam, teruskan usaha, tingkatkan amalan. Semoga kita kaum muslimin dan muslimat yang berada di dalam bumi ciptaan Allah SWT yang maha indah ini perbetulkan niat kita diciptakan oleh Dia.....SALAM MAAL HIJRAH BUAT SEMUA SAHABAT SEPERJUANGAN ISLAM....

*Peringatan kepada diri sendiri


DOA AKHIR TAHUN

Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Asar iaitu penghujung waktu Asar (dekat Maghrib) 6 Disember 2010Maksudnya:

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.

Ya Allah wahai Tuhanku, perkara-perkara yang telah aku lakukan daripada perbuatan-perbuatan yang Engkau larang dalam tahun ini maka aku belum bertaubat daripadanya padahal Engkau tidak meredhainya dan Engkau tidak melupakannya (Tuhan yang tidak bersifat lupa) dan Engkau berlembut tidak mengazabku malah memberi peluang supaya aku bertaubat selepas aku melakukan maksiat itu. Maka aku memohon keampunanMu.

Ya Allah, ampunilah aku dan mana-mana perbuatan yang telah aku lakukan sepanjang tahun ini yang Engkau redhai dan yang telah Engkau janjikan pahalanya. Maka aku mohon diperkenankan perbuatan (amal bakti) yang telah aku lakukan itu dan Engkau tidak menghampakan harapanku. Ya Allah yang Maha Pemurah .
Semoga Allah cucurkan Rahmat dan sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian.DOA AWAL TAHUN

Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib 6 Disember 2010

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


No comments:

Post a Comment