Tuesday, November 12, 2013

Puasa Hari As-Syura

Assalamualaikum wr. wbt.

Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. , kaum kerabat Baginda, para sahabat Baginda dan umat Islam seluruhnya.


Alhamdulillah, pagi nan indah. Cuaca pada pagi ini tidak panas dan tidak juga hujan. Cuaca yang baik untuk semua  orang. Insya Allah. Hari ini 9 Muharram 1435H. Hari yang disunatkan untuk puasa. Esok tanggal 10 Muharram 1435H juga merupakan hari yang sangat baik untuk berpuasa.

     عن أبي هريرة  قال: قال رسول الله : ((أفضل الصيام بعد رمضان شهر الله المحرم وأفضل الصلاة بعد الفريضة صلاة الليل)) رواه مسلم.
     Dari Abu Hurairah  dia berkata: Rasulullah  bersabda: “Puasa yang paling utama setelah (puasa) Ramadhan adalah (puasa) di bulan Allah (bulan) Muharram, dan solat yang paling utama setelah solat wajib (lima waktu) adalah solat malam”.

Hadis yang mulia ini menunjukkan dianjurkannya berpuasa pada bulan Muharram, bahkan puasa di bulan ini lebih utama dibandingkan bulan-bulan lainnya, setelah bulan Ramadhan.


Mutiara hikmah yang dapat kita petik dari hadis ini:

- Puasa yang paling utama dilakukan pada bulan Muharram adalah puasa ‘Aasyuura’ (puasa pada tanggal 10 Muharram), kerana Rasulullah S.A.W.  melakukannya dan memerintahkan para sahabat  untuk melakukannya, dan ketika Baginda ditanya tentang keutamaannya Baginda  bersabda: “Puasa ini menggugurkan (dosa-dosa) di tahun yang lalu”.

- Lebih utama lagi jika puasa tanggal 10 Muharram digandingkan dengan puasa tanggal 9 Muharram, dalam rangka menyelisihi orang-orang Yahudi dan Nasrani, kerana Rasulullah S.A.W. ketika disampaikan kepada Baginda bahawa tanggal 10 Muharram adalah hari yang diagungkan orang-orang Yahudi dan Nasrani, maka Baginda bersabda: “Kalau aku masih hidup tahun depan maka sungguh aku akan berpuasa pada tanggal 9 Muharram (bersama 10 Muharram)“.

- Adapun hadis “Berpuasalah pada hari ‘Aasyuura’ dan selisihilah orang-orang Yahudi, berpuasalah sehari sebelumnya atau sehari sesudahnya”, maka hadis ini lemah sanadnya dan tidak boleh dijadikan sebagai sandaran dianjurkannya berpuasa pada tanggal 11 Muharram.

- Sebahagian ulama ada yang berpendapat dimakruhkannya (tidak disukainya) berpuasa pada tanggal 10 Muharram saja, kerana menyerupai orang-orang Yahudi, tapi ulama lain membolehkannya meskipun pahalanya tidak sesempurna jika digandingkan dengan puasa sehari sebelumnya.

- Sebab Rasulullah S.A.W. memerintahkan puasa tanggal 10 Muharram adalah kerana pada hari itulah Allah menyelamatkan nabi Musa A.S. dan umatnya, serta menenggelamkan Fir’aun dan bala tentaranya, maka nabi Musa  pun berpuasa pada hari itu sebagai rasa syukur kepada-Nya, dan ketika Rasulullah  mendengar orang-orang Yahudi berpuasa pada hari itu kerana alasan ini, maka Baginda  bersabda: “Kita lebih berhak (untuk mengikuti) nabi Musa  dari pada mereka”. Kemudian untuk menyelisihi perbuatan orang-orang Yahudi, Baginda menganjurkan untuk berpuasa pada tanggal 9 dan 10 Muharram.

No comments:

Post a Comment