Sunday, October 30, 2011

Kelantan adakan Silang Budaya tahun depan


KOTA BHARU, 25 Okt: Kerajaan Kelantan akan mengadakan program Silang Budaya tahun hadapan sebagai acara sempena sambutan Tahun Melawat Kelantan 2012 (TMK 12).

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata program berkenaan melibatkan empat buah negara, Acheh, Singapura, Brunei dan Jepun.

Bagaimanapun, katanya persembahan kebudayaan Cina dan Thai dari negara-negara terbabit juga akan diadakan.

Menurutnya, kerajaan Singapura memberi kerjasama yang padu untuk membuat promosi pelancongan di tempat mereka selain negara Brunei dan Jepun yang turut memberi kerjasama yang baik.

Ketika memberitahu Harakahdaily beliau seterusnya berkata, sempena TMK 12 juga kerajaan negeri akan menyediakan beberapa program lain sebagai produk pelancongan di negeri itu.

“Pada masa yang sama kerajaan negeri turut mengadakan hubungan yang baik dengan mana-mana negeri yang juga mengadakan tahun melawat di negeri-negeri lain di negara ini.

“Selain tempat pelancongan, tempat-tempat menarik untuk menjamu selera juga akan diperkenalkan pada pelancong sewaktu mereka mengunjungi negeri ini,” ujarnya.

Sehubungan itu, program khas menyambut pelancong pada 1 Januari tahun hadapan akan diadakan dibeberapa pintu masuk ke Kelantan, antaranya Bukit Yong, Jeli, Pengkalan Kubur dan beberapa tempat lagi.

No comments:

Post a Comment